Mbo-carroussel
september 6, 2024Doe mee aan het onderzoek naar hybride leraren!
september 6, 2024Alle kinderen in Nederland hebben recht op toegankelijk onderwijs, en scholen in het primair en voorgezet onderwijs hebben de plicht om te zorgen dat elke kind een passende plek krijgt.
In tien jaar tijd heeft de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) honderden adviezen uitgebracht aan het bevoegd gezag over de rechten en plichten van leerlingen en scholen.
De Geschillencommissie passend onderwijs heeft in haar tienjarig bestaan zo’n vijfhonderd adviezen gegeven over geschillen bij (weigering) tot toelating van een leerling die een extra ondersteuningsbehoefte nodig heeft of verwijdering van elke leerling en de vast- en bijstelling van het ontwikkelingsperspectief. Na tien jaar vindt de GPO het een goed moment om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Op het symposium deelt de Commissie haar beleid en werkwijze.
De Commissie heeft de indruk dat de wijze waarop door het bevoegd gezag regie wordt genomen een succesfactor kan zijn voor een vlotte plaatsing op een voor de leerling passende school. Om hier meer inzicht in te krijgen heeft het Expertisecentrum van Stichting Onderwijsgeschillen door KBA Nijmegen een wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren naar de bevorderende en belemmerende factoren bij de wijze waarop het bevoegd gezag regie neemt. De resultaten daarvan worden tijdens het symposium bekendgemaakt.
Tijdens het symposium zijn er verdiepende sessies over de lessen die getrokken kunnen worden uit tien jaar zaakbehandeling door de Commissie en de participatie van de leerling bij de totstandkoming van adviezen. En onder andere Jacques Dijkgraaf (voorzitter Geschillencommissie passend onderwijs), Elijah Delsing (voorzitter van Leerlingbelang-Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) en Tessa Hoogeland (Terrawijs) geven inspiratie voor de toekomst.
Het symposium ‘10 jaar Geschillencommissie passend onderwijs: doorpakken voor de leerling’ vindt plaats op maandag 16 september in Neude 11, onderdeel van Bibliotheek Utrecht, en begint om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via het aanmeldformulier op de website van Onderwijsgeschillen. Deelname is gratis.