Gezonde werkdruk, sterk onderwijs!
september 25, 2024Doe iets wat er toe doet
oktober 3, 2024Vandaag, 30 september, is het onderhandelaarsakkoord voor de cao po 2024-2025 afgesloten.
De hoofdlijnen uit dit akkoord:
Vanaf 1 oktober a.s. worden de salarissen in het po voor alle medewerkers verhoogd met 4,9 %.
Er zijn aanpassingen gedaan in het loongebouw die vooral goed uitpakken voor het OOP: een aantal salarisschalen wordt verkort, waardoor je eerder het einde van je schaal bereikt. Een aantal bestaande toelagen wordt geharmoniseerd en per 1 januari 2025 vervangen door een ‘oktober-toelage’. Voor OOP-ers van schaal 9 en hoger betekent dit dat ze gelijk worden getrokken met leraren en (adjunct)directeuren die tot nu toe een bindingstoelage kregen als ze aan het einde van hun schaal zitten. Daarmee nemen we een belangrijk onderscheid tussen ondersteunend en overig personeel weg, en geldt niet langer een bindingstoelage alleen voor leraren en directeuren. In de bijlage bij het onderhandelaarsakkoord worden de wijzigingen in tabellen zichtbaar gemaakt.
Sandra Roelofsen, onderhandelaar namens FvOv, is blij dat we in het po een akkoord hebben kunnen bereiken: “We wilden graag voor beide sectoren (po en vo) een cao afsluiten, maar helaas is dat in het vo niet gelukt vanwege het werkdrukdossier. Maar een cao in het po wilden we niet tegenhouden; er is geld beschikbaar voor een mooie loonsverhoging en we gaan er vanuit dat dit uiteindelijk ook in het vo beschikbaar komt. Een loonkloof in welke vorm dan ook, mag niet weer terugkeren”.
Cao-partijen hebben in deze cao het herziene functiewaarderingssysteem FUWA PO vastgesteld en hebben voor de functiegroepen logopedisten, gedragswetenschappers en directeuren nieuwe voorbeeldfuncties vastgesteld. Met de aanpassingen in het systeem en de komst van nieuwe voorbeeldfuncties voor logopedisten, gedragswetenschappers en directeuren, komen de oude voorbeeldfuncties voor deze functiegroepen te vervallen. Werkgevers moeten de functiebeschrijvingen van deze groepen voor 1 juli 2025 actualiseren en medewerkers ontvangen een eventueel nieuw, hoger salaris met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025.
In het onderhandelaarsakkoord is ook afgesproken om het opleidingsaanbod voor het OOP in kaart te gaan brengen, zodat dit in de jaarlijkse gesprekken gebruikt kan worden voor de professionaliserings- en ontwikkelwensen van OOP’ers. Daarnaast worden de middelen voor medezeggenschapsraden uitgebreid en wordt er een recht op onbereikbaarheid opgenomen in de cao. Verder zijn er afspraken gemaakt over onderzoek naar verduurzaming van de woon/werkregeling en krijgen werkgevers ruimte om te experimenteren met de leasefietsregeling. Ook zijn de hoofdstukken Duurzame inzetbaarheid en Professionalisering in de nieuwe cao samengevoegd tot één nieuw hoofdstuk. De budgetten en uren uit beide hoofdstukken zijn hierin samengevoegd en kennen een bredere bestemming.
Dat, en nog meer, is het resultaat van de cao-onderhandelingen in het primair onderwijs.
De vakbonden en werkgevers gaan dit resultaat nu aan hun leden voorleggen.
Leden krijgen via hun vereniging een link naar de raadpleging; deze loopt tot en met 13 oktober a.s.